2021 – Skalarjevo brezno

Putickov nagrajenec za leto 2021 je Jamarski klub Novo mesto. Nagrado za največji prispevek slovenskemu jamarstvu v preteklem letu so si prislužili z novimi odkritji v že tri desetletja znanem Skalarjevem breznu.

Člani kluba so, v sodelovanju z jamarji iz drugih klubov, brezno podaljšali za nekaj manj kot dva kilometra, s čimer je doseglo pošastno dolžino 6494 metrov. Z novoodkritimi deli so presegli tudi globino enega kilometra (1167 metrov), s čimer je Skalarjevo brezno postalo 11. slovenska jama, ki je presegla čudežni globinski mejnik. Kandidaturo je vodil Jamarski klub Novo mesto, a vključitev sodelujočih klubov je bila nadvse pomembna, saj bi brez njih bilo doseganje tako visokih ciljev močno oteženo.

Drugi prijavitelj je bilo JDDR Ajdovščina, ki je predstavilo slab kilometer dolgo in nekaj manj kot 120 metrov globoko jamo Miturškaja. Z geografskega vidika, vhod se nahaja na Črnjavški planoti, je jama izjemno zanimiva, saj se nahaja relativno blizu enega večjih jamskih sistemov v Sloveniji. Zaradi vsega navedenega bomo v prihodnjih letih z zadovoljstvom sledili morebitnim nadaljnjim raziskavam.

Kljub geomorfološko izjemno zanimivi notranjosti Miturškaje ter kakovostno izdelani dokumentaciji je petčlanska komisija enoglasno odločila, da gresta kipec Viljema Puticka, delo kiparke Nataše Prestor, in denarna nagrada v vrednosti 1000 evrov pokrovitelja Treking šport d.o.o. v roke Novomeških jamarjev. Praktično tolažilno nagrado za zasedeno drugo mesto je sponzorirala Kibuba.

Čestitke vsem prijaviteljem ter mnogo sreče v prihodnjih raziskavah! Petčlansko komisijo so v letu 2022 sestavljali Franci Gabrovšek (IZRK), Bojan Otoničar (IZRK), Miha Rukše (JKNM), Matjaž Milharčič (DZRJ Luka Čeč) in Uroš Herlec (NTF).