2007 – Dol Ledenica

Nagrado za najboljši jamarski dosežek v letu 2007 je včeraj, 12. marca 2008, prejelo Jamarsko društvo Danilo Remškar Ajdovščina za dosežke v jami Dol Ledenica.

Nagrado je podelilo Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, finančno nagrado 1000 € je prispevalo podjetje Treking šport d.o.o.

Jama se nahaja na Trnovskem gozdu, ki se zadnja leta kaže kot eno naših najbolj perspektivnih območij za jamarjenje. Območje je bilo v preteklosti dokaj slabo raziskano, edina znana večja jama na tem območju je bila Velika ledena jama v Paradani. Zadnjih nekaj let pa nas jamarji JDDR Ajdovščina vsako leto presenečajo z novimi jamarskimi odkritji. Za raziskave v Dol Ledenici so si jamarji omenjenega društva že drugo leto zapored prislužili nagrado za najboljši jamarski dosežek leta.

Nagrada za leto 2006 jim je pripadla za raziskave v jami Bela griža 1. Obe jami ležita blizu ena drugi na Trnovskem gozdu nad vasjo Otlica. Pri aktivnostih JDDR Ajdovšina v jami Dol Ledenica so sodelovali tudi jamarji iz Jamarskega odseka SPD Trst, Jamarskega društva Dimnice iz Kopra in Jamarskega društva Rakek.

Več o raziskavah v jami si lahko pogledate na spletnih straneh JDDR Ajdovščina.

Na fotografiji je Božo pri merjenju Peklenske karfjole, 2. november 2007. Ozek s karfjolicami okrašen meander se na 120 metrov približa Beli griži 1, za raziskovalce pa predstavlja test njihovih fizičnih in psihičnih meja.

Društvo se zahvaljuje podjetju Treking šport d.o.o., ki je prispevalo nagrado, Nataši Prestor, ki je izdela kipec Puticka, Naravoslovnotehniški fakulteti, Urošu, Timoteju in ostalim vpletenim za prostore in tehnično pomoč za predstavitev, Marku za fotografiranje prireditve, Branki in njeni mami, Aleksandri, Stanki, Mateju in Matiji za peko dobrot, Lanku in Roku pa za žlahtno kapljico.

Sponzor nagrade je Treking šport d.o.o. z blagovnima znamkama Petzl in Tendon.