2018 – Sistem Migovec

Od nekdaj velja, da česar ni na papirju ne obstaja. Zato se vsi dobro zavedamo pomembnosti sprotnega dokumentiranja novo raziskanih jam. Prav to je bil eden glavnih razlogov zakaj smo pred leti na Društvu za raziskovanje jam Ljubljana (DZRJL) ustanovili Nagrado Viljema Puticka za najboljši prispevek Slovenskemu jamarstvu, posvečeno pionirju dokumentiranja jam na naših tleh.

Tako smo tudi letos, 6. marca, podelili nagrado za najboljši prispevek v preteklem, 2018 letu. Na razpis sta prispeli dve prijavi, in sicer povezava Hudi Vršič-Črnelsko brezno (JK Borovnica) ter Sistem Migovec (JS PD Tolmin).

Jamarji JK Borovnica so po 15 letih raziskovanja v breznu Hudi Vršič (kat. št. 6050), potem ko so lani prebili čarobno mejo 1000 m, dosegli tudi rove že dolgo znanega Črnelskega brezna (kat. št. 6040). S tem je tako imenovani Rombonski sistem, ki ga poleg že omenjanih jam tvorijo še jame J-4 (sinonim Abbiso pa’e volpe = Kruh in Lisica, kat. št. 6052 ), Korova (kat. št. 2643) in še neregistrirani Guliver), dobil svoj peti vhod ter dosegel težko predstavljivih 17.747 m dolžine in 1.393 m globine.

Člani JS PD Tolmin so na razpis prijavili nadaljevanje svojih raziskovanj na Tolminskemu Migovcu. Lanski cvetober v Sistemu Migovec, ki ga sestavljajo trije podsistemi – Vrtnarija, Migovec in Primadona, je znašal častitljivih 2,6 km. S tem je Sistem dosegel maratonske razsežnosti, saj trenutna dolžina rovov znaša 41,8 km. Dodaten iziv v prihodnjih letih bo nedvomno predstavljalo tudi raziskovanje domnevnega spodnjega vhoda v Sistem, šele nekaj več kot 100 m dolga jama Coincidence.

Zaradi svojih prizadevanj v raziskovanju podzemlja Tolminskega Migovca, trdnega dela in kakovostno urejene dokumntacije so, že svojo četrto, Nagrado Viljema Puticka prejeli člani JS PD Tolmin. Tako zmagovalni kot tudi prispevek JK Borovnica, nakazujeta da, po dolgotrajnem obdobju raziskovanja jam, vstopamo v obdobje intenzivnega povezovanja le teh – v Obdobje sistemov.

Tako kot vsa leta do sedaj, je tudi letošnji sponzor nagrade bilo podjetje Treking šport d.o.o. Sestava komisije pa je ostala nespremenjena od lani, in sicer so jo sestavljali; Miha Rukše (JKNM), Bojan Otoničar (IZRK), Uroš Herlec (NTF), Matjaž Milharčič (DZRJLČ) in Franci Gabrovšel(IZRK, DZRJL).