Snežnik

Društvo je bilo na temu področju aktivno že v prejšnjem tisočletju, raziskave pa smo obudili v letu 2009, ko smo začeli z intenzivnim pregledom terena na JV področju Snežnika. Iniciativo smo prevzeli Janez Vengar – Giovanni, Aleksander Štrukelj- Rambo in moja malenkost, Tomaž Šuštar – Ikarus. Tako smo v letu 2009 od avgusta do oktobra izvedli vrsto iskalnih akcij, pri čemer smo pregledali 12 vhodov in jih nekaj od njih tudi registrirali (Žabonov kevderc, Recesijsko brezno, Brezno pozabljenega kompasa, …). Pri pregledovanju terena smo naleteli na oznake, ki nam niso bile jasne. Po poizvedbah med kolegi se je hitro pokazalo, da gre za oznake, s katerimi so Francoski jamarji označevali pregledane vhode med svojimi odpravami v letu 2002. Francoski jamarji so svoje aktivnosti dobro dokumentirali v poročilih obeh odprav. Jame, ki so jih raziskali, so delno že registrirane.

Prelomen trenutek raziskav se je zgodil v oktobru leta 2009, ko smo pri pregledu preloma na področju Cifer naleteli na, za Snežniške razmere relativno majhen vhod z močnim prepihom, ki je kasneje postal Brezno treh src.

Vzporedno z raziskavami v Breznu treh src  so potekale še raziskave v Breznu sijočih zvezd (-270 m) in Zadnjem Omanškem breznu. V obdobju od leta 2009-2015 smo na področju JV Snežnika skupaj locirali okoli 30 novih jam.