Evklidova piščal

Marsikdo jo nerad imenuje jama. Dejstvo, da do končne globine 429 m le slabo tretjino le te premagaš na vrvi, delno pojasni zakaj. Preostali čas prosto preplezaš, se pretlačiš in prežarčiš čez kup razpok, meandrov in ožin. Bližje kot si vhodu in januarju, večja je možnost, da bo ožina še dodatno zožana na račun plasti ledu. A kljub temu je Evklidova piščal prva jama, ki smo jo raziskovali na območju Pokljuke. Tako smo raziskovalno-udobnostne standarde že na začetku zastavili visoko.

Jamo smo začeli raziskovati leta 2012. V treh letih smo nanizali 2.1 km poligona, kljub ponavljajočim se ožinam na skoraj vsakem ovinku. Na dnu nas je ustavil sifon, zračne mase pa pobegnejo v razpoko nekaj 10 m nad sifonom, ki čaka, da pozabimo kako “prijetna” je jama in jo zopet obiščemo. Trenutno je razpolovni čas pozabitve okoli pol leta do leto, odvisno od namočenosti jame med zadnjim obiskom.

Na globini 220 m napredujemo po meandru Kvadratarija – vijugastem rovu, ki ga je izdolbla voda. Foto: Matic Di Batista.
Prehod na globini 400 m. V tej izjemno naporni jami s težavo ostanemo suhi. Kratka brezna povezujejo dolgi, mokri, blatni in ozki rovi. Foto: Matic Di Batista.