Junij 2023: Nadaljevanje čiščenja jame Ukna v TNP

Po lanski uspešni čistilni akciji na planini Krstenica, na kateri žal nismo uspeli očistiti jame Ukna do konca, smo se letos opremljeni z zadostno količino vreč vrnili na razglede proti južnim Bohinjskim goram. Po izkušnjah iz Poljane je kombinacija radovednih krav in vseh sort embalaže kar zagatna reč, zato smo se strateško odločili odstraniti zadnje odpadke še pred pašno sezono. 

11. junija 2023 se nas je na planino odpravilo 20, večinoma članic in članov skupaj s sirarjem in pastirico. Pot je bila tokrat lahkotna, saj nam je vso opremo, skupaj z nahrbtniki, prepeljal traktorist. Čiščenje je potekalo brez večjih zapletov. Čeprav smo tokrat po volumnu iz jame potegnili manj smeti, so bile te težje, saj smo se prebili do mokrih slojev, kjer je bilo v večinoma odpadno embalažo pomešanih kar nekaj kamnov in organskega materiala. O težavnosti priča tudi dejstvo, da nam je ob izvleku ene od vreč hkrati uspelo izvleči tudi fiks, preko katerega smo napenjali vrv. Jamo smo z nenadejano veliko napora očistili, smeti pa so bile skupaj z našimi nahrbtniki prepeljane v dolino. Skupno smo izvlekli 1400 kg materiala, kar z lanskimi 800 kg nanese več kot 2 toni. Jamo Ukna lahko tako uvrstimo na seznam očiščenih jam. In to tistih, h katerim se ne bo treba več vrniti. Razen z željo po raziskovanju.

Udeleženci: Marjan Baričič, Tim Berginc, Lojze Blatnik, Łukasz Popowicz, Špela Borko, Matic Di Batista, Andrej Drevenšek, Tomaž Krajnc, Neja Kramer, Liliana Marszołek, Tomaž Miklavčič, »tamali« Miklavčič, Vid Naglič, Matija Perne, Ester Premate, Lara Škabar, David Škufca, Aja Zamolo ter sezonska Krsteniška ekipa – Eva Mlinarič in Marko Đorđević.

Za pomoč pri izvedbi akcije in uporabo stana se zahvaljujemo Agrarni skupnosti  Bohinjska Češnjica, Jereka, Podjelje, Koprivnik. Čistilno akcijo je sofinanciral Javni zavod Triglavski narodni park.