Jeriševa jama II. & III. 2021

3.-5. 9. 2021 – Drugič

Po letu 2019 smo se ponovno lotili čiščenja Jeriševe jame pri Kazljah. Jama je gotovo ena bolj onesnaženih na Krasu. S pripravami smo začeli že v petek popoldne. Glavnina čiščenja je potekala v soboto in potem še v nedeljo. Opravili smo izjemo delo. V dveh dneh smo pod vhodno brezno potegnili nekaj manj kot 40 jumbo vreč različnih odpadkov. Vreče sedaj čakajo na naslednjo fazo, ko bomo z dvigalom izvedli izvlek iz jame.

Hvala vsem za trud v ter pred jamo. Jota ferajnovk je bila odlična!

PS: Jama ni niti približno očiščena. Še vedno je na pobočju veliko večjih kosov (nekateri od njih so v stanju, da bi razpadli, če bi jih poskusili izvleči. Prav tako je vrh podornega stožca popolnoma prekrit s smetmi.
Ampak za začetek bo!

22.-23. 10. 2021 – Tretjič

S to fazo smo torej zaključili. Iz jame smo potegnili nekje med 40 in 50 kubikov smeti. Med njimi tudi en avtomobil. Zgodba gotovo ni zaključena, saj je v jami še ostalo še precej smeti.

Velika pohvala gre lokalni skupnosti (Agrarna skupnost Kazlje, Krajevna skupnost Kazlje) in podjetjem (Klančar žerjavi, d.o.o, Aluboma d.o.o.), ki so priskočila na pomoč ter seveda g. Božu Grmku, ki je organiziral domačine. Domačini so res opravili ogromno delo že s samo pripravo terena. Akcijo je podprl tudi Zavod RS za varstvo narave in delno komunala Sežana. Na koncu smo pomoč le pridobili tudi od občine Sežana. Seveda smo pa glavno jamsko delo opravili članice in člani društva, ki smo tri dni (pred in v jami) polnili ter praznili vreče s smetmi. Velika pohvala Ester in Matevžu sr., ki sta skrbela za komunikacijo z vsemi akterji. In pa vsem ostalim članom, ki so poskrbeli, da smo se imeli fino ob ne najbolj prijetnem delu.

Zelo lepo je bilo videti, kako so se vsi ti členi združili v verigo, ki je nemoteno tekla. Odličen projekt in izkušnja, čeprav jama (še) ni dokončno očiščena. Vsaj vemo, kaj vse se da, če se hoče 🙂

Besedilo: Diba

Medijske reportaže si lahko ogledate na povezavah RTV, 24ur in Primorskega dnevnika.