Vodnjak Grad na Goričkem 2020

Ker v Prekmurju ni registriranih jam, smo šli v vodnjak, in sicer v tistega pri gradu Grad v vasi Grad, občina Grad. 26. septembra tega leta smo ga šli čistit na povabilo Krajinskega parka Goričko in njegove direktorice Stanke Dešnik.

Čistit smo prišli s solidnim planom, saj smo si vodnjak ogledali že sredi poletja. Ima premer tri metre in četrt, do smeti je bil globok 13,7 metra, zrak v njem je bil zadovoljiv, zgornji del ima obzidan in zelo nestabilen, globlje je izklesan v tuf. Priprave za čiščenje so bile nekoliko bolj natančne kakor običajno, saj se ekipa na dnu med izvlekom ni imela kam umakniti in se krušljivega robu ter zgornjega dela oboda ni smelo dotakniti prav nič, zato pa je samo čiščenje potekalo toliko bolj gladko. Ven smo vlekli dolgočasne smeti (jedilni pribor, plenice, obrobe okenskih stekel, plastenke, preproge – še najbolj zanimiv je bil televizor), poleg njih pa tudi kamne, les, opad in prst, ki bi jih v jami pustili, v vodnjak pa ne sodijo. Ko smo od smeti ločili za tri velike vreče embalaže, jih je ostalo ravno dovolj, da so kontejnerju dobro pokrile dno. Čistili smo do poznega popoldneva, ko nas je v vodnjaku presenetila voda in so razmere postale preveč ogabne za nadaljevanje. Ali je akcija s tem uspešno dosegla svoj namen ali jo je prekinila višja sila – nekaj smeti je tudi pod vodo – še razmišljamo.

Ekipa parka nam je nudila vrhunsko podporo in se ji najlepše zahvaljujemo. Hvala Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ki nam je posodil vitel, in vsem lokalnim podjetjem, ki so pomagala na prošnjo parka – brez gradbenega odra in odvoza smeti bi bila težka. Hvala tudi članom, ki se niso ustrašili dežja in so prišli naredit kar smo si zadali. Park je svoje poglede na čiščenje, opremljene s prav luštnimi fotografijami, objavil na svoji spletni strani.

Besedilo: Matija