Klinja vas 2016

Vsako resno jamarsko društvo naj bi vsaj enkrat letno očistilo kakšno zasvinjano jamo. Letos se nam je okoljevarstveno udejstvovanje lepo poklopilo s projektom Life Kočevsko, tako da smo 17. 4. 2016 očistili dve jami v bližini Klinje vasi v občini Kočevje. Čiščenje je potekalo v okviru akcije C1- Izboljšanje habitata človeške ribice in habitatnega tipa jame, ki niso odprte za javnosti.

Iz Vodne jame 1 pri Klinji vasi (kat. št. 118) smo izvlekli 4 m3 različnih kosovnih odpadkov. Ven smo potegnili televizor, štedilnik, plastiko, zmagovalna kombinacija pa je bil preperel železen sod napolnjen s slabo strjenim bitumnom. Posledično so rokavice po koncu čistilne romale direktno v kontejner. V tej jami smo očistili tudi vodni rov do prvega sifona, za kar smo potrebovali neopren.

Iz Vodne jame 3 pri Klinji vasi (kat. št. 2696) smo izvlekli 5 m3 različnih kosovnih odpadkov. V kontejnerju so se znašli gradbeni material, žice, pvc vrečke, plastični predmeti, 3 konjske glave…. Salonitke smo sortirali ločeno.

Ker nas je bilo preveč (okoli 25 članov), smo obe jami čistili vzporedno, zadnja smet je romala iz podzemlja na sonce že okoli 13.00. S to čistilno akcijo smo še enkrat več potrdili, da smo resnično društvo, ki deluje v javnem interesu.

Drugače so okoliški prebivalci še pred nekaj desetletji v teh dveh jamah zajemali pitno vodo v kateri so plavale človeške ribice. Potem pa so prišle nove sosede, velike farme, ki so živalske fekalije praznile direktno v podtalnico. Od tedaj naj bi v Klinji vasi človeške ribice izginile, upamo da ne za vedno.

Nakaj več pa v Glasu podzemlja.

Besedilo: Garmin