50. obletnica društva

Leta 1960 je društvo proslavilo svojo 50-letnico.

Terenska prireditev je bila od 2. na 3. april 1960 raziskava Dvatisoče jame v Rakovem Škocjanu, na katereo smo kot matično društvo povabili svoje podružnice.

26. maja od 9. junija je bila v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani razstava o delovanju društva s poudarkom na jamski favni (razstavljeni so bili živi proteji, ki jo je obiskalo okoli 1100 obiskovalcev. Razstavljeni so bili jamske fotografije, načrti, društveni zapisniki. S povečavami portretov Vilijema Puticka, Josipa Cerka, Mateja Hafnejra in Alfreda Šerka – pokojnih vodilnih speleologov smo počastili njihov spomin. V vitrinah so bili izloženi tudi razni primerki sigovih tvorb in jamskih živali. Razstavljena je bila tudi jamarska oprema, del dvorane pa je bil zasenčen in smo tu obiskovalcem predvajali barvne diapozitive s posnetki iz naših jam.

Julija je bila razstava prenešena na Inštitut za raziskovanje krasa, kjer je bila 10. in 11. junija tudi osrednja proslava ob petdesetletnici društva, ki smo jo združili s posvetovanje jugoslovanskih speleologov. Ob tej priložnosti je bil posvet o Tehniki jamarskega raziskovanja, ki so se ga udeležili zastopniki podružnic iz Idrije, Kopra, Logatca, Rakeka, Ribnice in Sežane ter Speleološke sekcije Železničar in Luke Čeča iz Postojne, skupaj približno 100 udeležencev. Prejeli smo tudi mnogo pozdravnih telegramov iz širše domovine in tujine. 7 zaslužnih članov je prejelo zlati častni znak: Franci Bar, ValterBohinc, Jovan Hadži, Pavel Kunaver, Ivan Michler, Egon Pretner, Albin Seliškar. Proslava ni minila brez ekskurzij – podali smo se v Predjamo, in jamski grad, Magdalensko brezno, Škocjanske jame in Dimnice.

S skupnimi napori našega društva, IZRK, DZRJ Luka Čeč in nekaterih podružnic (predvsem Idrijske) je bila ob jubileju številka registriranih 2000 jam že presežena.

Ob društvenem jubileju je Pavel Kunaver izdal vodnik po Cerkniškem jezeru in okolici.

Nekaj več podrobnosti je obljavljeno v Naših jamah 1960.