Nagrajenci DZRJL ob 100-letnici

Sto let je dolga doba. Sto let amaterskega Društva za raziskovanje jam Ljubljana pa je doba, ki že piše zgodovino. Vsi člani ste tudi bili poleg. Mnogi ste in so v breznih in jamah preživeli prenekateri prosti dan.

V življenju vsakega človeka so obdobja. V življenju jamarja je v glavnem tako, da dokler ni družine in ni otrok, so jame in članska druženja njihova prva ljubezen. Potem jamarjeva žena za nekaj časa stvari postavi na pravo mesto, ko pa otroci odrastejo, se jamarji veterani z nakopičeno in dolgo zatajevano jamarsko strastjo in energijo vrnejo v njim ljubo podzemlje.

Kaj pa vemo o duši pravega jamarja? Bolj malo! Ker v vsakem pravem članu – jamarju sta dve. Ena je tista za javno rabo, za dom, družino in službo, druga pa se prebudi šele globoko v podzemlju, v družbi članov, ob vonju jamskega blata in karbida. In ta je tista ta prava, jamarska! Ta je tista, ki nikoli ne opeša in, ki nikoli ne neha verjeti, da enkrat jamar je vedno jamar.

Kaj č’mo tako pač je: » na svetu lepših fantov ni kot so slovenski jamarji!«

Vsak član tega društva, ki je dolgih 100 let previharilo na izključno amaterski osnovi, bi si zaslužil priznanje. Društveni papirji kažejo, da jih je bilo skoraj tisoč.

A priznanja so si ljudje izmislili zato, da jih med vsemi, ki si jih zaslužijo, dobijo tisti, ki si jih zaslužijo še malo bolj.

Tako je Izvršilni odbor Društva na osnovi pravilnika o priznanjih in predlogov komisije potrdil priznanja.

Ob 100-letnici društva so priznanja prejeli:

Tomaž Planina

prof. dr. France Šušteršič

Gregor Pintar

Rafko Urankar Cile

Veterani

Skupina raziskovalcev Pršivca

Skupina raziskovalcev Renejevega brezna

Skupina za arhiviranje in dokumentiranje jam