Spet na Pokljuki

Ravno eno leto nazaj, je bil na Pokljuki organiziran jamarski raziskovalni tabor. Glavni namen so bile raziskave v Evklidovi piščali in pregledovanje terena pod Viševnikom.

Ravno v zadnjih dneh tabora smo na robu podov našli zanimiva vhoda. Enega je preostal del ekipe takoj napadel in začelo se je raziskovanje Platonovega šepetanja. Drugega smo začeli raziskovati lani jeseni in jamo poimenovali Trubarjev dah. V obeh jamah skupaj se je v enem letu nabralo skoraj 3500 m poligona in nekaj več kot 1100 m globine.

Ta vikend (25-27.7.2014) smo bili spet v Trubarjevem Dahu. Čot, Aleksandra, Garmin in Diba smo se v jamo odpravili v petek popoldne. Čot je že v petek na poti do bivaka opravljal meritve. V soboto pa nadaljeval na poti iz
jame ob pomoči Garmina. Matic pa je s pomočjo Jerce plezal kamin na koncu jame. V približno sedmih urah sta splezala nekaj več kot 50 m, dokler jima ni zmanjkalo vrvi za nadaljevanje. Do vrha kamina še manjka 20 do 30 m višine. Z Garminom smo se zvečer dobili na bivaku.

V nedeljo je sledil povratek iz jame. Na poti ven smo pregledali še eno razpoko na -200 m, kjer jama spremeni originalno smer – proti Evklidu. Izkazalo se je, da v razpoko zgine večina prepiha iz spodnjih delov. Tiste dele bo potrebno še bolj temeljito pregledati.

Ključne besede: , ,