Skup speleologa Hrvatske 2016

Končno smo malo zapustili podzemlje in se šli družit z ostalimi krti. Delegacija DZRJL smo se udeležili Skupa speleologa Hrvatske, ki se je letos odvijal v Karlovcu. Predstavili smo plezalsko raziskovalne podvige v Renejevem breznu. Očitno smo naredili dober vtis, saj smo lahko tekom večera veliko časa počeli to kar najraje počnemo: govorili o svojih otrocih (eni se plodijo, drugi imajo namesto tega pse, nekateri pa imamo jame:)). Predstavitev je potekala v hrvaščini in moji ljubi Slovenčki so mi šteli vsako napačno besedo, baje jih je bilo ogromno. Ravno tolikokrat kot so imeli prav pa so se tudi zmotili – otroci ExYu so se pač učili srbohrvaško, meni pa je besedilo prevedel Hrvat, ki ni Srb 🙂. Ampak, glede na odzive so me sosedi očitno dobro razumeli 🙂.

V večernem programu sva z Maticom pustila tekmovalnosti na plan in se udeležila speleoolimpijade (video vidite tu:https://www.facebook.com/DaniSpeleologijeKarlovac/videos/182949585499060/ ). Rezultat je bil poln lepih številk. Imela sva čas 01:07 (Garmin a si kaj ponosen, da vedno držimo 107 %?). Osvojila sva prvo mesto , ki sva si ga delila z raziskovalcema Slovačke jame (vam 1320 kaj pove? Če vam ne, to je globina Reneja. In prav tako globina Slovačke). Dobila sva lepo nagrado (dve prasici in dve čelki, hvala organizatorjem!!).

Sledilo je divje dogajanje na plesišču, kjer so se najbolj izkazali naši 50 + mladi. Zjutraj smo se zbudili bolj ali manj trpeče in šli na sprehod po mestu, ki se je končal z gaženjem čez blatna polja. Iskali smo namreč novoodprti Akvarij, kjer imajo še pa još prebivalk sladkih voda Hrvaške. Med njimi tudi komadne jesetre. Videli smo tudi Speleoteko, veliko zbirko knjig povezanih s speleologijo in sorodnimi temami, ki nas je prav tako navdušila.

Skupovali smo: Uroš, Andrej, Teo, Matija, Stephanie, Matic in Špela.

Hvala Jozlu za načrt Reneja, Teotu za prevod in organizatorjem za odličen dogodek!

Zapisala Špela