Reševalna akcija na Pokljuki

Včeraj 14.9.2014 smo se pod Viševnik na Pokljuki zagnali Marina, Stari,Marjan, Katarina, Flis, Garmin in Diba.

Prva prioriteta je bilo lociranje dihalnika, ki smo ga piknili pozimi. Jamo smo hitro našli. Izkazalo se je, da gre za že znan vhod, ki pa še ni bil raziskan. Katarina, Garmin in Diba smo se spravili v jamo in začeli z merjenjem ter opremljanjem. Merjenje se je hitro klaverno končalo, ker je bila baterija v dlančniku spet prazna (rezerva je bila pa itak prav tako prazna):(.

Jamo smo vseeno opremili do dna in porabili cca 120 m štrika (s tem, da ga je šlo kar nekaj za “prečko”). Skratka – večino jame poteka ob ledu in premore kar nekaj vode, zato se nismo preveč ukvarjali z raziskovanjem odcepov, ker bo treba itak še enkrat noter, da se jo izmeri do konca. Smo pa v enem delu zaznali prepih, ki se nato v zadnjem breznu izgubi.

Kasneje smo poskusili locirati še eno jamo, ki ima brezno z nadaljevanjem, pa žal nismo našli prave jame. Leta raziskav na tem območju že jemljejo svoj davek na spominu ;).

Preostali del ekipe se je odpravil “iskat jame ob poti” proti Blejski koči, kjer so v par metrski čurki našli poškodovanca. Poškodovanec je tehtal okoli 120 kil, bil je zbegan, pri reševanju ni hotel sodelovati , samemu brez tuje pomoči pa tudi ne bi uspelo splezati iz jame. Ferajnovim reševalcem ni ostalo drugega, kot da so ga na silo potegnili ven. Rešeno tele je še danes neizmerno hvaležno rešiteljem. 🙂

Ključne besede: ,