Razstava Globine gora se je preselila v Bohinj

V petek, 18. 9. 2020 smo v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj otvorili fotografsko razstavo Globine gora, s predavanjem Matica Di Batista o raziskovanju in odkrivanju podzemlja v Triglavskem narodnem parku.

Jame klasičnega krasa so ponos Slovenije, a naše najgloblje in najdaljše se skrivajo v nedrjih gora. Mrzle, zahtevne in nevarne globine visokogorskega krasa terjajo drznost in vztrajnost. Da bi vam približali skrito bogastvo narave, ki ga v živo uzre le peščica, smo pripravili fotografske utrinke iz jam Triglavskega narodnega parka, nastale v preteklem desetletju. Ob otvoritvi smo obiskovalce popeljali skozi zgodovino društvenih raziskav na območju Triglavskega narodnega parka. Med drugim smo spregovorili o začetkih visokogorskih raziskav v Triglavskem breznu, osvajanju Pološke jame iz doline proti zgornjemu vhodu, raziskavah pod Pokljuškim grebenom, izgubljenem breznu na Toscu in nedavnih presenetljivih odkritjih pod Raskovcem.

Razstava je posvečena dvema obletnicama: 110-letnici ustanovitve Društva za raziskovanje jam Ljubljana, najstarejšega še delujočega jamarskega društva v Sloveniji, in 100-letnici Spomenice Odseka za varstvo prirode in prirodnih spomenikov, v kateri se je podzemlje prvič prepoznalo kot naravna danost, ki jo velja zaščititi in ohraniti.

Razstava bo na ogled do sredine oktobra.

Link TNP objava https://www.tnp.si/sl/obiscite/koledar-dogodkov/globine-gora/
Link FB dogodek https://www.facebook.com/events/222272119194867