Predavanje: “J2 – Mehika”

Vabimo vas na predavanje, ki bo v torek 6.5.2014, ob 18:00, na Biotehniški fakulteti – oddelek za biologijo, predavalnica B2.

Opis: Matija Perne in Matic Di Batista sva se Aprila 2013 pridružila odpravi v jamo J2, v Mehiki. Ekipo odprave so sestavljali jamarji iz različnih držav po svetu. Vodenje je prevzel Bill Stone, ki na tem delu Mehike deluje že kar nekaj desetletji. Namen odprave je bil ponoven potop v končnem sifonu jame J2 in raziskave na drugi strani. Jama se nahaja v gorovju Sierra Juarez, na sevevzhodu pokrajine Oaxaca. Zaradi svoje lege in geologije področja, raziskovalci pričakujejo, da se bo J2 povezala v dele jame Cueva Cheve za zadnjim sifonom. Ta povezava bi pomenila novo globino sistema, globljo od 2000m. Hkrati bi pa lahko s temi odkritji pripomogli k preboju v zadnje območje tega sistema pred izviri v jami Cueva de la Mano. Povezava med jamo Cueva Cheve in izviri je bila v preteklosti že dokazana s pomočjo barvanja vode. Celotna ekspedicija 2013 je trajala več kot tri mesece. Predavanje bo predstavilo dosežke in predvsem prikazalo način raziskovanja jam, ki je v takih sistemih skoraj nujen.

Še opis za tiste, ki ne veste kako bi do tja prišli, opis avtobusne variante: S 14ko se pride do postaje Jamnikarjeva. Od tod do faksa je še kakih 8 minut hoje. Greš po Jamnikarjevi do konca, čez leseni mostiček nato pa levo po kolesarski do stavbe.