Podeljena nagrada V. Puticka za leto 2015

Za letošnjo, 11. Nagrado Viljema Puticka za najbolj odmevno jamarsko odkritje v preteklem letu, so se potegovala štiri jamarska društva. Za nagradni fond, ki vključuje glavno nagrado – 1000 € in »tolažilne« nagrade so se potegovali:

  1. Jamarsko društvo Danilo Remškar Ajdovščina z jamo Dobra Nada,
  2. Jamarski klub Brežice z Jamo v Dovčku,
  3. Jamarsko društvo Rakek z Jamo Branice,
  4. Jamarsko društvo Rakek z raziskavami podzemeljskega toka Pivke.

JDDR je obranil naslov najbolj vztrajnega prijavitelja za NVP. Tokrat so prijavili v marcu 2015 odkrito brezno Dobra Nada. Jama je poimenovana po mami najditelja, Bogomirja Remškarja, in upanju, da bo nekoč dosegla globino 1000 m. Glede na dejstvo, da se vhod nahaja na nadmorski višini 1360 m, ideja bi potencialno lahko držala vodo. Do zaključka razpisa, 31.1.2015, so jamo raziskali do globine 270 m in namerili nekaj manj kot 600 m poligona. Do kote 1000 je sicer še dolga, a že 270 m krajša.

Za prijetno presenečenje so ponovno poskrbeli jamarji JK Brežice. V ne tako razvpitem delu slovenskega krasa, Gorjancih, so raziskali in do potankosti dokumentirali jamo v Dovčku. Oddani zapisniki, vključno z načrti, opisi okoliškega krasa in hipotezami o razvoju jame v preteklosti, so izjemno kakovostno izdelani. Jama med slovenskimi jamami ne bo med daljšimi, a v svojem okolišu, s 315 m dolžine in 53 m globine, pa to vsekakor je. Gre za sistem večih dvoran, nekaterih močno zasiganih in povezanih z večjim številom prehodov. V preteklosti je bil vhod, v večji meri, zadelan s skalami, jamo pa so jo uporabljali kot past za polhe, tzv. polšno.

Rakovški jamarji so letos oddali dve prijavi. Prva je še ena izmed redkih jam, ki dosežejo podzemeljske vode povezane s tokom Ljubljanice. Izvir Branice je eden redkih izvirov na Menišijski planoti, njegov le nekaj metrov oddaljeni ponor, pa je v jamski kataster bil vpisan že davnega leta 1939. Iz registriranih 7 m dolžine in 2 m globine, so Rakovčani prispeli do nekaj manj kot 1 km poligona in 150 m globine, kjer jih je ustavil nivo podzemeljskih voda na 426 m.n.v. Do prežete cone pelje ozek potočni meander, presekan z večimi brezni, ki se razširi šele v nižje ležečih delih jame.

Drugi prispevek JD Rakek vsebuje dokumentacijo o, po 18 letih, ponovno obujenih raziskavah vodne povezave med Pivko jamo in Planinsko jamo. Oddano gradivo je rezultat je sodelovanja večih jamarskih društev, ki so v preteklem letu podprli skupino jamskih potapljačev na čelu z Igorjem Vrhovcem. V desetih akcijah so namerili več kot 3.5 km novih rovov, odkrili nekaj novih stranskih pritokov in se ustavili v, precej oddaljenem, petem sifonskem jezeru. Z novimi meritvami pa je dolžina sistema Postojnske jame dosegla velikih 24 120 m.Z novimi kilometri vodnih rovov so se fantje možno približali razpletu, več desetletji trajajočega ugibanja, o dolžini rovov med Postojno in Planino.

Komisija v sestavi Bogomir Remškar (JDDR Ajdovščina), Mihael Rukše (JK Novo Mesto), Uroš Herlec (Oddelek za montanistiko) ter Bojan Otoničar in Franci Gabrovšek (oba Inštitut za raziskovanje krasa) bila enotnega mnenje o tem, da je raziskava podzemeljskih povezav reke Pivke nedvomno največji dosežek preteklega leta. S tem si je JD Rakek prvič prilaslužilo zmagovalni kipec Viljema Puticka.

V čast lanskoletni, okrogli obletnici podelitve nagrade, je DZRJ Ljubljana pripravilo tudi posebno izdajo Glasu Podzemlja, posvečeno Nagradi Viljema Puticka.

Tudi tokrat je sponzor glavne nagrade bilo podjetje Treking Šport, »tolažilne« nagrade pa so sponzorirali; i) že navedeno podjetje, ii) podjetje Anthron in iii) Park Škocjanske jame. Vsem sponzorjem ter prijaviteljem se od srca zahvaljujemo.

Teo