Osvajanje Anarhije

Včeraj sva z Maticom prišla do dna Republiki in osvojila Anarhijo.

s Kraljico sva se uspešno pripeljala do Gorij, kjer nama je kelnarca povedala, da imajo na celem območju še vedno nepitno vodo. Neka bakterija, pravi… Hm. Sva pa pivo kupila :). Sneg se je kulturno obnašal, tako da Diba ni trpel pri utiranju poti, jaz pa ne pri sledenju in sva bila po uri in pol že pred jamo, v takem soncu, da je bila nevarnost opeklin visoka, nevarnost zamika vstopa v jamo pa še večja. Ker Ljubljančani nismo navajeni sonca, sva nekaj do 12 raje šla v jamo. Na sredi Republike sva na polici našla majzl, katerega izvor je skrivnost. Sva pa na podnu ugotovila, da najin majzl fali… Ko sva prispela na dno Republike, sva takoj začela premetavat skale in ugotovila, da je imel Garmin prav, tretji član bo potreben. Situacija je bila kočljiva. Sesut sva si mogla tla pod nogami, hkrati pa pazit, da ne sesujeva še podora nad nama. Tla so se kar upirala, tako da je tretji član štirikrat posredoval, preden je Diba lahko odkotalil največjo skalo v njegovem življenju (konstantno rosenje je pripomoglo k želji po nadaljevanju). Po 20 m o katerih je poročal Garmin se jih je slišalo še 20, pa še 20, pa še… Opremljanje nadaljevanja je bilo kočljivo, kamorkoli je Diba začel vrtat, je odpadel del stene. Prišla sva na polico 15 m nižje, kjer se je pred nama odprl nov šaht, naravnost pa sva videla odprtino v še eno črnino, po kateri je deževalo. Na polici je bil kup šodra in skal, opremljanje je bilo zabavno. Samo pogledal si stene, pa je kamenje letelo dol. Cca 40 m nižje nama je na polici, iz katere se vidi nadaljevanje (kamen pada, vsaj 20m če ne več, stopnjasta zadeva) zmanjkalo opreme. Za gor grede sva merila in razopremila Anarhijo, da jo spucava kamnov. Kar se je izkazalo za težavno nalogo, kamorkoli brcneš stvari odpadajo, sem tako padla v posel, da imam danes malo plave prste na nogah. Na polici sva pa itak na eni točki mogla nehat, drugače bi spet ostala brez tal pod nogami. Vmes je tu in tam priletel kakšen kamen mimo kar brez razloga, očitno sva zbudila jamo. Bo treba res previdno na naslednjih akcijah.

Kaj se dogaja – kaos. Brezno (Anarhija) gre navzdol, kot se za njega spodobi, in na jug oz JV, nekako pod Pokljuko. Na načrtu vidimo, da Anarhija zavije direkt pod Revolucijo (tisti vzporeden šaht, ki sva ga videla?), najverjetneje je to voda ki sva jo slišala v globinah Anarhije. Novih 54 m globine in okoli 60 m poligona, jama je dolga blizu 2.3 km, trenutno delovišče je na cca -430 m.

Nekaj po 22 sva bila pri Kraljici, ki je celo vžgala in naju popeljala do pira tam na ovinku, kjer se avti okol obračajo (Zatrnik?). Odlična akcija in res obetajoča jama.

Špela.

Ključne besede: , ,