Nova odkritja v Platonovem šepetanju

Zadnja dva vikenda je kar precej naših ekip delovalo v jamah pod Viševnikom. Ena od ekip (v sestavi Marina, David in Uroš) je raziskovala nov odcep na globini 50m v Platonovem šepetanju, ki je bil najden in deloma raziskan v eni od preteklih akcij. Predpreteklo soboto smo najprej ponovno opremili in izmerili že raziskane dele do začetka obetavnega brezna, kamor se pri padcu kamna slišal pljusk v vodo. Spustili smo se 20 metrov nižje in komaj dosegli 3 x 2m veliko polico z plitvo kotlico, polno vode. O tod se je odpiral pogled na vsaj 30m globoko nadaljevanje brezna, ki poteka po ogromni razpoki (najverjetneje prelomu). Na desni strani smo opazili še vhode v vzporedna brezna, ki jih bo treba še raziskati.

Preteklo soboto smo v malce spremenjeni zasedbi (Marina, Jaka, Matej in Uroš) raziskave nadaljevali. Breznu pod polico z vodo kar ni hotelo biti konca in ravno, ko smo porabili zadnje metre vrvi, smo pristali na podornem dnu 73m pod polico (skupaj je brezno globoko cca 95m). Na dnu se je odpiralo več nadaljevanj. Kmalu pa smo ugotovili, da smo prišli nazaj v (oziroma nad) že znane dele, po vsej verjetnosti dve brezni nižje od Agore na globino cca 230m. Ker nam je zmanjkalo vrvi, se čisto tja nismo mogli spustiti, tako da bo treba za potrditev točne lokacije in navezavo na obstoječe meritve treba še malo počakati. Nazaj grede smo naredili še nekaj poskusnih posnetkov. V jami smo bili cca 8 ur.

Kljub temu, da smo prišli nazaj v znane dele, se še vedno odpirajo možnosti novih nadaljevanj pod polico z vodo. Namerili pa smo tudi 293 novih metrov poligona in 187 m globine (od odcepa).

Foto: Uroš Kunaver z Marina Pintar, Matej Blatnik in Jaka Flis.