Moški Tosc

V petek zvečer (14.8.2015) smo se Zlatopramen, Diba in Garmin odpravili pod Tosc. Diba je postavljal rekord poti od Rudnega polja do Vodnikove koče, ki zdaj znaša 1h 26 min. Ostala dva sva mu sledila z malo počasnejšim tempom, saj sva srečala pastirja, kateremu so planinci z lučjo preprešili krave in teleta. Sledilo je fizično prepričevanje krav naj se premaknejo in lovljenje teleta po planinski poti.
V soboto zjutraj je bila budilka nastavljena za sedmo uro zjutraj, a se še dolgo nismo spravili iz postelje, saj je zunaj močno deževalo. Pozno dopoldne se nam je čez mokro rušje uspelo prebiti do vhoda v jamo.
Popolnoma smo razopremili niz brezen pred meandrom Milkiway, ki pripeljejo do ožine, ki jo bo potrebno enkrat v prihodnosti še premagati. Tako je bilo potrebno čez meander vlačit dodatnih 120 m štrikov. Jamo smo začeli merit na globini 340 m, zraven smo preopremili zadnji dve brezni. Sledi novo brezno globine 25 m, ki pripelje do ozkega rova, ki je nastal ob prelomu. Domnevamo, da se pod njem nahaja aktivni meander. Malo pred koncem ozkega rova, nam je uspelo vreči Disto X v ozko razpoko, v kateri se je nahajala lužica. Po pol ure ribarjenja z glavo naprej v 3 m globoko, a izredno ozko razpoko, nam ga je uspelo potegniti ven. Omenjeni pripetljaj nam je služil kot znamenje, da smo izmerili dovolj novih rovov za ta dan (180 m novega poligona). Uspelo nam je pregledati še nadaljnih 100 m ozkega blatnega meandra, v katerem je potrebno na več mestih sleči jamski pas. Meander se “konča” s 5 m stopnjo, ki jo bo potrebno opremiti.
Jama ima po novem 930 m izmerjenega poligona, najglobja točka je od vhoda oddaljena -405 m. Postavljen je tudi nov globinski rekord, spusta in vzpona iz jame brez ene rokavice. Drugače je jama zelo mokra, ima tudi veliko prepiha, tako da te v njej zebe že po kakšni minuti počitka.

Najlepša hvala Vodnikovemu domu na Velem polju za gostoljubje in podporo pri raziskovanju Brezna na Toscu (kat. št. 3900).