Lippertova jama nič več uganka (1. april)

Z veselejem sporočamo, da se je včeraj naši ekipi veteranov, ki že več mesecev koplje v jami Galacijevka [0], končno uspelo prebiti v “novo jamo”. Ta jama se je na veselje vseh izkazala za dolgo izgubljeno Lippertovo jamo[1].

Sprva sicer presenečeni veterani, so hitro potrdili svoje sume, ko so v suhi ilovici, na robu ogromnega rova, odkrili star podpis Viljema Puticka.

Rov nove jame se v velikih dimenzijah nadaljuje v smeri izvirov Ljubljanice. Ima tekočo reko, ki večkrat ponikne med podorne bloke. Veterani so sicer raziskali nekaj 100 m novih rovov, nato pa so se morali obrniti, ker so bili ob 7h zmenjeni na površju za roštilj.

Naslednja akcija se planira v prihodnjih dneh. Vse morebitne radovedneže obveščamo, da bo voden ogled jame možen v mesecu maju, po vetranski akciji. Cena ogleda bo približno 10€, da se pokrije stroške kopanja. Jama Galacijevka je že zaprta, saj so novi deli, po besedah veteranov, precej občutljivi.

Več informacij sledi v prihodnih dneh. Veterani morajo meritve spraviti na papir, kar pa zahteva nekaj več časa, saj so se preračunavanja vizur lotili na star način.

[0] http://www.jakopin.net/primoz/slike/2016/PJ20160317_en.html, http://www.jakopin.net/primoz/slike/2016/PJ20160323_en.html in druge

[1] http://www.speleo.net/glas_podzemlja/GP2013/GP2013_8.pdf