Kaninski tabor 2014

Od 2.8 do 10.8.2014 je na Kaninu potekal tradicionalni ferajnov poletni tabor. Tekom tedna se je zamenjalo okoli 40 ljudi, pri čemer zasedba v bazi ni padla pod 20, tako da je bila v kuhnji neprestana gužva. Raziskovalno vnemo smo skoncentrirali v dve jami in sicer v SuRovko in P-4. V obeh smo imeli skoraj vsak dan ekipo. Poleg tega je na terenu dnevno nove vhode iskalo več ekip. Površinci so raziskali okoli 15 novih čurk, v eni naj bi celo zmanjkalo vrvi.
V SuRovki se je namerilo 250 m novega poligona od tega 65 m globine. Pri čemer je treba poudariti, da je v tem kaninskem rudniku vsak drugi pridobljen meter globine povezan z uporabo tretjega člana. Na dnu je ostalo neizmerjenega še 200 m novega poligona. Na dnu imamo nakazano tudi nadaljevanje, le poširit ga bo treba. Trenutno ima jama več kot 1 km poligona, od tega 340 m globine.
V P-4 nam tekom tedna nikakor ni uspelo narediti preboja. Kriva so snežišča skupaj s slabim vremenom, ki so po breznih povzročala spektakularne slapove. Sredi tedna je sledilo razočaranje, ko se je vzporedno brezno povezalo v že znane dele. V petek se je raziskovalo še eno vzporedno brezno, ki pa je na srečo zašibalo. Ta dan se je preseglo globino starega dela jame(-440 m). V nedeljo je šla v jamo nova ekipa, ki je jamo poglobila na okoli 500 m globine (vzporedno brezno še ni izmerjeno), nadaljevanje v obliki fosilnega meandra je odprto.
Na Kaninu so poleg našega bili še trije drugi tabori; polski, ajdovski in novomeški. V soboto je na koči Petra Skalarja sledil žur vseh raziskovalcev kaninskega pogorja. Bilo je pestro, še Poljaki so prišli.

Ključne besede: , , , ,