Kaninska jesenska milina

Pretekli vikend je obetal odlične razmere za jesensko raziskovanje kaninskih globin. V soboto zjutraj smo se (z rahlo zamudo) Jure, Vid, Dave, Pero, Filip in moja malenkost zapodili proti Gozdecu. Vid je na Stravi ustvaril progo poti do tabora, kjer si lahko merimo k… hitrost. Pomembna je tudi teža nahrbtnika (do grama).

Zaradi številčnosti smo napadli dve jami: Jure in Vid LJ28, kjer sta se spustila mimo cca. 30 m ledenega čepa skoraj do dna. Jama ima sedaj 140 m globine. Poročala sta o velikih prostorih pod ledenim čepom in precej kompaktnem ledu. Ko nam zmanjka vode na taboru, vemo, kje so zaloge. Poleg tega še ni razčiščeno, a se konča ali ne, ker jima je zmanjkalo vrvi.

Ostali smo šli v LJ29. Del ekipe je znova izmeril vhodne dele ter jamo poplitvil za cca. 20 m. Preostala dva sva odbrzela na delovišče. Na zadnji akciji nas je ustavila kratka ožina. To smo premagali, se spustili v 30 m brezno, premagali še eno ožino, zadaj pa velik šaht: cca 70 m globine. Po nekaj manevriranja z opremljanjem stran od vode smo dosegli na prvi pogled brezupno dno … Še preden je pristal drugi, je Dave že izginil v nadaljevanje ob strani. S strani v dno brezna pride večji, s podorom zasut, rov. Tja gre tudi ves prepih. Dobra novica je, da je ves čas možno iskati prehode med stropom rova in podorom. Posledično se nekoliko eliminira nevarnost premikov. Je pa situacija precej neokusna. Vendar z nekaj dela lahko postane obvladljiva. Prepih je vsekakor tak, da se splača namenit kopanju kako akcijo, dve.

Iz jame smo prišli približno 3 ure za LJ28 ekipo – okoli polnoči. Po pozni večerji/pivu smo popadali v spalke.

Ker je bila nedelja lepa, smo jo izkoristili in hkrati Juretu omogočil mirnejši spanec. Že kako leto se zbuja v znoju in kriku, saj za Brezno nad Meglicami ni oddal slike vhoda. Sedaj jo ima. Mi pa za sabo še zadnjo turo iz tabora na D postajo.

Zaključili smo na pici v Kranjski gori.

TL;DR: Jama LJ29 je sedaj DALJŠA OD 1 KM!!!!!!! Načeloma se nadaljuje, le
malo trme in gradbenih posegov bo potrebnih.

Za Matico napisal Diba