Ekosistemi Balkana 2016

Nekaj članov DZRJL in hkrati študentov biologije se je med prvomajskimi prazniki v sklopu tabora Ekosistemi Balkana (ki ga organizira Društvo študentov biologije) potepalo po jamah v okolici Vranskega jezera.
Kljub začetnim težavam z iskanjem jam in slabim vremenom smo obiskali 8 jam, kjer smo popisali tamkajšnje jamske živali.
V šestih terenskih dneh smo prehodili okrog 40 km, se parkrat zavoljo vzorčenja skopali v jamskih vodah, se izgubljali v kanjonih reke Zrmanje, občudovali zasiganost suhe struge reke Bijele vode in pridno zamujali na taborske večerje.
Ob napačnih koordinatah smo vedno znova ugotavljali gostoto sredozemske makije, ki je bila mestoma kar primerljiva s pravim tropskim pragozdom. Po parih neuspešnih poskusih smo se odločili za zanesljivejšo metodo iskanja jam, ki se glasi “Kartu čitaj, seljaka pitaj!”
Dogodivščin kot se za študentski tabor spodobi ni manjkalo, a bi naštevanje vseh bolj kot v ta opis pasalo na kakšnem druženju ob pivu. Nekaj slik za boljšo predstavo pa vam vseeno privoščimo =)
Terenili smo: Žiga Fišer, Anja Kos (JKŽ), Ester Premate, Maša Rajh in Behare Rexhepi
Obisk jam in vzorčenje sta potekala v skladu z dovoljenjem MZOIP.

Ključne besede: ,