Digitalne kaninske jamarske karte in 3D model Kanina – Kanin Leaflet Maps 2017

V pičlih treh mesecih, z veliko premori, je naš član Jože Pirnat – Jozl, zaslužni raziskovalec kaninskih jam v 60- in 70- letih, nekdanji vodja Koordinacijskega odbora za raziskovanje Kanina (KORK-a) aka Veliki Koordinator in nekdanji urednik nepozabnih Krovskih novic aka Joshua Pernhart, danes upokojenec, ljubiteljski poznavalec računalništva in društveni kaninski za(na)mizni kartograf, uspel ustvariti nekaj uporabnih računalniških kart kaninskih jam.

Karte so narejene v javno dostopni javascript knjižnici Leaflet, ki omogoča ogled in interakcijo s karto v spletnem brskalniku, brez nameščanja posebnih kartografskih programov. Pri izdelavi karte smo uporabljali GIS program QauntumGis za umeščanje karte in podatkov o jamah v kartografski prostor, jamomerski program Survex za obdelavo merilnih podatkov, Gimp za izdelavo rastrskih kart in NotePad++ za pisanje programske kode. Nekaj malega smo se morali poučiti o kartografskih projekcijah in EPSG standardih za GK/D48.

S spletno jamarsko karto Kanina se je avtor začel ukvarjati leta 2010. S pomočjo knjižnice Carto Net je izdelal interaktivno karto Kanina in Rombona z legami jam in nekaterimi jamskimi poligoni. Na karti je bilo moč ugotoviti GK koordinate in višino terena, mogoče je bilo izrisati profil terena, pogledati podatke v e-katastru jam itd. Karta je uporabljala ECMA script in svg in je nekateri brskalniki sploh niso znali prebrati. Nekaj časa je bila na kanin.speleo.net, a precej zapuščena, dokler njenih ključnih datotek ni pojedel hudobni internetni črv.

Avtor je v teh letih tudi veliko eksperimentiral z Googlovimi kartami, a ga je Googlov pristop, ki je brez opozorila ugasnil mapo za dan ali dva zaradi suma, da se na avtorjevemu IP dogajajo zanj škodljive stvari, odvrnil od uporabe teh kart.

Leta 2012 je luč sveta ugledala papirna jamarska karta Kanina, soliden kartografski izdelek za terensko rabo. V šestih letih je bilo na Kaninu odkritih veliko novih jam in v mnogih jamah so bili odkriti novi rovi. Karta je danes že zastarela, tiskanje dopolnjene pa bi verjetno zahtevalo prav toliko časa in sredstev kot tisk prve.

Zato je spletna karta eden od boljših načinov za aktualno predstavitev raziskovanja kaninskih jam.

Začetek izdelave takšne karte je umestitev podatkov v geografski informacijski sistem (GIS). Avtor je uporabil QGIS, prostodostopen odprtokodni program. Qgis ponuja različne možnosti obdelave jamomerskih podatkov.

Vtičnik Qgis2threejs omogoča izdelavo 3D modela. Tako je nastal 3D model kaninskih jam na katerem lahko vidimo potek rovov velikih jam pod površjem in položaj jamskih vhodov na površju.

Qgis oz. njegov vtičnik Qgis2Web omogoča tudi hitro izdelavo spletne karte, bodisi v Open Layerju, bodisi v Leafletu. Odločili smo se za Leaflet, predvsem zaradi njegove prilagodljivosti in podpore mobilni tehnologiji. Karte, ki jih naredi Qgis pa so enostavne in seveda vse enake, potrebno je bilo kar nekaj pisanja programske kode, da se je na karti prikazalo, kar smo želeli. Karta seveda ni GIS ampak zgolj geografska predstavitev jam na Kaninu. Veliko pozornosti smo namenili temu, da se na kartah pojavljajo tudi Gauss Krugerjeve koordinate. To smo naredili tako uspešno, da so tudi vsi merilni poligoni kart referencirani na GK/D48, karta pa jih postavi na pravo mesto.

Kmalu se je pokazalo, da potrebujemo dve karti, eno za pametne telefone, eno pa za namizne računalnike. Tako sta nastali dve karti:

Kanin Mobile Map je namenjena pametnim telefonom. Uporablja se na terenu, z dvema kartografskima slojema (geografska karta in digitalna ortofotografija (DOF), osnovnimi podatki o jamah in GPS podporo. Karta je offline, za njeno uporabo ne potrebujemo internetne povezave, vse je že naloženo v aplikaciji. Večina pametnjakovičev ima vgrajen GPS, zato karta ponuja možnost določanja položaja uporabnika. Karto si oglejte na vašem pametnjakoviču, če ga nimate pa na spletnem emulatorju.

Kanin Desk Map je namenjena uporabi na namiznem računalniku, s tipkovnico in miško. Karta ponuja ob jamarskih podatkih (lege jam, poligoni) na dveh terenskih slojih (geografska karta, digitalna ortofotografija) nekaj interaktivnih možnosti (merjenje razdalj, določanje višine določene točke na karti) in možnost tiskanja karte v različnih načinih.

O rokovanju z obema kartama se podučite na začetnem zaslonu mobilne karte in v pomoči za namizno karto. 3D model pa ima navodila za premikanje v help meniju.

Karti sta preizkušeni v Firefoxovem brskalniku, delujeta pa tudi v Chromu, Edgu in celo v IE explorerju, z nekaj posebnostmi in omejitvami. Za ogled 3D modela je najprimernejši Chrome, deluje pa tudi v Firefoxu in Edgu.

Avtor karte je povedal, da zdaj, ko so postopki izdelave karte in 3D modela znani, takšen model in karto naredi za katerokoli jamsko področje v državi v nekaj urah, največ v enem dnevu. Žal pa je znanje o teh postopkih zapakirano v njegovi glavi, obljubil je sicer predavanje in step by step navodila na svojem blogu, ampak glede na izkušnje s podobnimi obljubami za Therion, dvomimo, da se bo to zgodilo pred koncem leta.

In še povezave :
Kanin Mobile Map na emulatorju pametnega telefona : http://mobiletest.me
Ilustracije in originalni članek pa na tej povezavi.
Ključne besede: , , ,