Brez Trubarja nam živeti ni

Pred kakimi 14 dnevi sem napisal, da se je sezona na Pokljuki odprla. To smo potrdili s 4 akcijami v tem kratkem času.

V nedeljo 14.12.2014 smo se ponovno zbrali na vhodu v Trubarja. Tokrat smo za večno slavo jamarili: Marina, Aleksandra, Aja, Garmin, Flis in Diba. Razdelili smo se v dve ekipi.

Aleksandra in Garmin sta se odpravila raziskovat brezno, ki se odpira direktno pod razširjenim meandrom, ki nam je omogočil prehod v nove dele. Novo brezno sta poimenovala Palčica, saj se je v enem od stranskih brezen našla palčko, ki se je zgubila tekom širjenja meandra. Sam vhod v novo brezno je ozek in blaten. Za njem se odpira stopnjasto brezno globine 30 m, ki pripelje do večje police. Na robu se odpira 2×1 m velik prehod, skozi katerega fajn piha, na steni so karfiole. Za prehodom se odpira novo brezno, ki je globoko preko 50m in se nadaljuje.

Druga ekipe se je zapodil tja, kjer sta se Špela in Matic ustavila v petek – v Anarhijo. Sledila je cca. 30 m stopnja in polica kamor so padali kamni, ki sta jih metala, da bi ocenila globino. Tam smo spili čaj in se odpravili do naslednjega brezna. Kar je sledilo, je bilo za vse presenečenje. Znašli smo se namreč na robu cca. 150 m brezna. Gospodar je bil radodaren in nam je namenil okoli 180m štrikov in 20 pritrdišč, pa vseeno ni bilo dovolj. Ustavili smo se kakih 15 m nad dnom, ker je zmanjkalo štrika.

Da smo ocenili globino, smo poskušali izmeriti do dna. Enkrat je celo uspelo in meritve so pokazale globino 577m. Točne podatke o globini in dolžini bomo imeli po naslednji akciji.

Do sedaj najglobja jama na Pokljuki je bila Platonovo šepetanje (-565 m), druga globoka jama tam okoli je še Evklidova piščal (-429 m). Upamo, da nam jih bo nekoč v prihodnosti uspelo povezati v skupen jamski sistem.

Ključne besede: , ,