1. Speleobiološka odprava Biokovo 2017

Ko iz Makarske pogledaš na Biokovo, bi človek rekel da se gora strmo vzpne do vrha in je to to. No, pa ni tako. Na višjih legah se nahaja velik kraški plato, navrtan tako od zunaj kot tudi od znotraj.
V času med 17 in 25.6. smo na platoju, pod vrhom Vošac, imeli bazo za 1. Biospeleološko ekspedicijo na Biokovu. V tem času smo bili deležni tako orkanskih naletov burje, ki je ljudem dvigovala šotore, kot tudi kolosalnega požara, ki je za dva dni zaprl vhod v park.
Ideja je bila povzorčiti biologijo globokih brezen ter ostalih jam na planoti. Koliko smo v tem uspeli bomo do konca izvedeli šele v prihodnje, a novih odkritij vsekakor ne bo manjkalo. Vsaj sodeč po temu, kar že sedaj vemo.
 
Dela je na Biokovu veliko, saj na žalost, ni enotnega centra za zbiranje podatkov. Posamezniki in društva imajo košček dokumentacije, tako da se ta dvoji, troji, ali pa je, ravno nasprotno, sploh ni. Velik del gore je nedostopen, zato je tudi poznavanje jam zelo omejeno. Kaj pa jame? Jame šibajo v morje. Iz vseh se čuti vonj po giricah. Večina jih ima velike, gromozanske vhode, ki se strmo spuščajo v globino po seriji brezen. Prav tako jih večina konča z ožinami, ki gredo naprej, a kaj ko v času raziskovanja niso uporabljali širitvenih prijemov. Bo pa tudi ta čas prišel. Vsekakor. Tudi 1000 m bodo. Nedvomno. Nekaj raziskovanih jam si lahko ogledate tudi na naslednjih povezavah.
 
http://speleologija.eu/mokrenoge/index.html
http://speleologija.eu/staraskola/index.html
http://speleologija.eu/amfora/index.html
http://speleologija.eu/vilimovajama/index.html
http://speleologija.eu/podkamenitimvratima/index.html
 
Društveno ekipo smo sestavljali Maja, pridružena članica Danaja in Teo
 
P.S. Hvala organizatorjem, Hrvatskom biospeleološkem društvu, Udruzi Breganja ter Speleološkom odsjeku P.D. Imber