Ker hočem piti boljšo vodo, ne mečem smeti v jamo

Vsako resno jamarsko društvo naj bi vsaj enkrat letno očistilo kakšno zasvinjano jamo. Letos se nam je okoljevarstveno udejstvovanje lepo poklopilo s projektom Life Kočevsko, tako da smo 17. 4.2016 očistili dve jami v bližini Klinje vasi v občini Kočevje. Čiščenje je potekalo v okviru akcije C1- Izboljšanje habitata človeške ribice in habitatnega tipa jame, ki niso odprte za javnosti.
Iz Vodne jame 3 pri Klinji vasi smo izvlekli 5m3 različnih kosovnih odpadkov. V kontejnerju so se znašli gradbeni material, žice, pvc vrečke, plastični predmeti, 3 konjske glave…. Salonitke smo sortirali ločeno.
Iz Vodne jame 1 pri Klinji vasi smo izvlekli 4 m3 različnih kosovnih odpadkov. Ven smo potegnili televizor, štedilnik, plastiko, zmagovalna kombinacija pa je bil preperel železen sod napolnjen s slabo strjenim bitumnom. Posledično so rokavice po koncu čistilne romale direktno v kontejner. V tej jami smo očistili tudi vodni rov do prvega sifona, za kar smo potrebovali neopren.
Ker nas je bilo preveč (okoli 25 članov), smo obe jami čistili vzporedno, zadnja smet je romala iz podzemlja na sonce že okoli 13.00. S to čistilno akcijo smo še enkrat več potrdili, da smo resnično društvo, ki deluje v javnem interesu.
Drugače so okoliški prebivalci še pred nekaj desetletji v teh dveh jamah zajemali pitno vodo v kateri so plavale človeške ribice. Potem pa so prišle nove sosede, velike farme, ki so živalske fekalije praznile direktno v podtalnico. Od tedaj so v Klinji vasi človeške ribice izginile, upamo da ne za vedno.

Garmin

Fotke še prihajajo…