Čistilna akcija Mokrc 2009

Okoli 20 članov se nas je v soboto 17.10.2009 zjutraj odpravilo na Mokrc, hrib južno od Iga. Naš prvotni namen je bil, da očistimo dve jami. Ker pa je bilo smeti več kot smo jih pričakovali, so se naši plani tekom dne spremenili.

Čiščenja jam v občini Ig smo se lotili, ker kar nekaj naših članov prihaja od tam, poleg tega pa z občino Ig dobro sodelujemo že od prej.Tokrat nam je občina zagotovila odvoz odpadkov in malico.

Čiščenja smo se lotili s še neregistrirano jamo, kjer smo že po 4 metrih naleteli na odpadke. Odpadke smo iz jame vlekli s pomočjo traktorskega vitla. Ko pa je moral traktorist domov, so se člani vlačenja lotili kar z lastnimi močmi. Med odpadki je bilo največ železja, npr. moped iz 30. let prejšnjega stoletja, škaf za umivanje »pizdoper« ter stara motorna žaga… Po celodnevnem garanju smo iz jame potegnili šest zvrhanih traktorskih prikolic oz. 15 kubikov smeti.

Količina odpadkov v jami nas je presenetila. Nihče ni pričakoval, da se pod štiri metrskim breznom, skriva še devet metrov smeti. Matej in Đuro sta po končani čistilni akciji jamo izmerila in namerila 13 metrov globine.

Z jamo smo se ukvarjali do teme, tako da je bila na koncu v veselje vseh, temeljito očiščena. Jama nas je kar precej utrudila, tako da je največ glasov v izboru za ime jame dobil predlog »Kaj nam je tega treba?« 😉

Za vse ki vas zanima več, si poglejte še fotogalerijo in preberite članek v Dnevniku.

Tekst in fotografije Rok Grecs.

Ključne besede: