E-kataster jam

Na naslovu http://e-kataster.speleo.net je 1.1.2006 začel delovati prvi spletni kataster jam na svetu. V e-katastru jam lahko jamarji, ljubitelji narave in drugi radovedneži poiščete podatke in dokumente o jamah.

Zamisel o digitalizaciji katastra jam je med člani DZRJL bila prisotna že nekaj let, vendar za e-kataster jam niso zaslužni le trmoglavci, ki so idejo uresničili, ampak predvsem generacije članov DZRJL, ki so od ustanovitve društva daljnega leta 1910 jame odkrivali, raziskovali ter dokumentirali in v teh letih zbrali gradivo neprecenljive vrednosti. Bogata dediščina društva je zdaj na razpolago vsem pod enakimi pogoji in obenem ohranjena za prihodnje generacije jamarjev. Razvoj in zagon e-katastra jam je bil tudi enkraten prispevek k 95. obletnici neprekinjenega delovanja društva.

V e-katastru je jame in dokumente mogoče iskati po različnih kriterijih, podatki in gradivo so vedno dostopni, novi podatki in popravki obstoječih so takoj na razpolago uporabnikom. Moč e-katastra se pokaže tudi pri iskanju dokumentov. Z nekaj kliki lahko npr. najdemo vse zapisnike določenega obdobja, ali pa fotografsko gradivo shranjeno v e-katastru.

Od začetka delovanja pa do danes je e-kataster doživel že kar nekaj sprememb in dopolnitev funkcionalnosti. Povezali smo ga tudi z Geopedio, kjer so na različnih kartografskih podlagah prikazane lege jam. Projektu se je pridružilo tudi Društvo za raziskovanje podzemlja iz Škofje Loke.

E-kataster je med jamarji lepo sprejet. Ob koncu leta 2009 smo imeli že preko 300 registriranih uporabnikov, jamarjev različni slovenskih jamarskih društev.

Delo še ni končano. Čaka nas digitalizacija še precejšnje količine podatkov, načrtujemo pa tudi izboljšave uporabniškega vmesnika in razširitev funkcionalnosti.

Ključne besede: